Fredag d. 12 maj 

Andagt ved Per Nielsen / C4israel.dk
Skrevet i april 2023 – deles med hans velsignelse. 

Israel – liv af døde

Kapitel 37 i profeten Ezekiels bog taler om ’dalen med de tørre ben’. I Romerbrevet 11 tager Paulus dette tema op. Han forklarer, at når hedningernes fylde er kommet, vil det jødiske folk blive ‘podet’ tilbage i ‘deres eget oliventræ’; han fortsætter med at sige, at deres ‘accept’ vil ‘blive liv af døde’.

Er det muligt, at Ezekiel fik en vision af den moderne nation Israel, som er opstået ud af det jødiske folks lidelser i århundreder, kulminerende med Shoahs rædsel? Er det muligt, at Herren i løbet af de sidste 150 år har ‘podet’ det jødiske folk tilbage til det sted, han har kaldet dem til at være – fysisk, geografisk og åndeligt?

Det moderne Israel er bestemt et bevis på, at Gud kan og vil bringe ‘liv af døde’! Forvist, forfulgt, marginaliseret og foragtet i diasporaen i tusinder af år, er det jødiske folk siden midten af 1880’erne kommet hjem. Denne genoprettelse af det jødiske folk til deres retmæssige plads er et wake-up call for kirken. Som Paulus siger, lærer Guds barmhjertighed og nåde over for det jødiske folk, at vi ikke skal være stolte, men hellere være ydmyge og prise Gud.

Det moderne Israel – på trods af alle dets mangler og problemer – er en påmindelse om, at Gud alene er suveræn, og at Han forbereder vejen for Messias’ komme. Se bare på de bemærkelsesværdige ceremonier, der finder sted i Israel i disse uger. Forrige uge (17. april i den mest brugte gregorianske kalender) var Yom HaShoah, den officielle dag for mindehøjtideligheden af Holocaust, også kendt som ‘Shoah’en. I Shoah blev seks millioner jøder slagtet. Den europæiske jødedom blev næsten udslettet.

I denne uge (24.-26. april i den gregorianske kalender) vil der være to meget vigtige begivenheder: Yom Hazikaron – Memorial Day, umiddelbart efterfulgt af Yom Ha’atzmaut – mindehøjtidelighed for staten Israels uafhængighedserklæring i 1948.

I sidste uge gik Israel i stå i et to-minutters landsdækkende øjeblik med stilhed til minde om de 6 millioner jødiske ofre for Holocaust, mens en sirene jamrede over hele landet. Køretøjer og fodgængere standsede på gader og motorveje, mens israelere stod med bøjede hoveder for at huske, at en tredjedel af verdens jøder blev myrdet i Holocaust, og hundredtusindvis af overlevende flygtede til den jødiske stat.

I denne uge vil sirener lyde over hele landet i et minut for at markere, at siden 1860 har mere end 24.000 soldater mistet livet i kampen for den jødiske nations eksistens i landet. Dødstallet for civil terror er over 4.200.

Den moderne jødiske stat Israel er ikke den ‘apartheid’-stat, som mange vil gøre den til. Det er snarere et bevis på Guds trofasthed mod sine løfter. Det jødiske folks historie viser os, at vejen til livet er ofre. Det jødiske folk bliver bogstaveligt talt genoplivet til live fra de døde.

Så lad os i denne uge, mens vi fortsætter med at reflektere over Jesu Kristi død og opstandelse, omvende os fra vores rolle som kristne i den forfærdelige forfølgelse af det jødiske folk gennem århundreder, og forpligte os på ny til at bekæmpe antisemitisme og vandre sammen med det Jødiske folk på deres rejse for at genoprettes og ‘podes tilbage’ til deres eget oliventræ.