Tirsdag d. 9 maj 

Andagt ved Annie Birthe Matthes

Vores tilknytning som kristne til vores jødiske rødder

Rom 11,15+17-18
“Thi hvis deres forkastelse (jødernes) har bragt verden forligelse, hvad vil så deres antagelse bringe andet end liv af døde? … v. 17 Men om nogle af grenene blev brudt af, og du, som hører til et vildt oliventræ, blev indpodet iblandt dem og SAMMEN MED DEM fik del i OLIVENTRÆETS ROD, med dens fede saft, så skal du ikke derfor være hovmodig over for grenene; v. 18 men hvis du er hovmodig, så husk på, at det ikke er dig, der bærer roden, men RODEN DER BÆRER DIG.”

Paulus bruger dette billede af et oliventræ, for at beskrive vores sammenhørighed med det jødiske folk. Vi fra hedninge nationerne er de uædle grene, som stik imod naturens orden, er blevet indpodet som grene på et ædelt træ. Sammen kan vi som grene være med til at bære frugt. En gren adskilt fra rod og stamme vil ikke kunne udvikle sit potentiale.

Dette er et billede fra skriften, som beskriver en sammenhæng mellem jødernes og kristnes forskellige roller i Guds historiske tidsplan. Det er samtidig den sandhed, der afslører erstatningsteologien som påstår, at vi kristne har overtaget jødernes rolle, da Gud har forkastet dem, da de forkastede Jesus.

Derfor beder vi om: 

  • Åbenbaring af vores fælles opgave og ansvar i at bringe evangeliet til en fortabt verden.
  • Afsløring af erstatningsteologiens usandhed.